El Salvador ja vessakäyntejä

WP_20131026_031 WP_20131027_002 WP_20131027_005 WP_20131027_017kaksi päivää El Salvadorin alueella nyt takana. Upeita kohtaamisia ja paljon toivoa ja arjen sankareita. liman 10 miljoonasta asukkaasta noin puolet asuu näillä alueilla, joissa maa on ikään kuin vallattu väliaikaisten hökkelien käyttöön. väliaikaisuus on joillain kestänyt parikymmentä vuotta. Tiet ylös ovat mahdottoman mutkaisia ja kuoppaisia ja viimeiset etapit pitää suorittaa jalan. Harmaa, hienojakoinen pöly on joka puolella.
Eilen tutustuimme päiväkerholapsiin ja toimintaan muutamassa paikassa, illalla olimme paikallisten teinien kanssa yläasteen talent-showssa. tänään lähdimme aikaisin aamulla vielä syvemmälle ja ylös tutustumaan muutaman kerhon toimintaan ja vapaaehtoisten työhön.
Tapasimme kolme rouvaa, joista yksi vei meidät kotiinsa. Lautahökkeli, jossa aaltopeltikatto ja isot raot seinissä. Sisällä oli oikein kodikasta ja siistiä, paljon koriste-esineitä ja kirkkaan vihreät, puhtaat seinät. Rouvat kertoivat vapaaehtoistyöstään, jota he tekevät lasten suojelemiseksi ja perheväkivallan vähentämiseksi. He myös opettavat perheitä terveelliseen ruokavalioon. Tästä oli mitattavia tuloksia; 97 lapsen ryhmästä 84 poti anemiaa projektin alkaessa, valistuksen jälkeen luku oli pienentynyt vuoden aikana 4 lapseen.
Veren voima
Edullisin ja helpoin tapa lisätä ravintoaineita ruokaan on sekoittamalla siihen kanan verta. Sitä on hyvin saatavilla ja se ei maksa paljoa. Veri keitetään ja se hyytyy, siitä on sitten helppo lisätä sitä ruokiin ja leivonnaisiin, kuten perunamuussiin ja suklaamousseen tms. – hyvä vinkki, saa käyttää…
Naisen etu
Pissahädästä on hyötyäkin. Olemme käyneet ainakin kahdessa sellaisessa paikassa, johon emme olisi ilman pissahätää päässeet: hammaslääkärin vastaanotolle ja erääseen toiseenkin slummissa sijaitsevaan kotiin. hammaslääkärin vastaanotolla ei ollut vessapaperia, eikä käsienpesumahdollisuutta, mutta mitäpä lääkärit sellaisella. Toisella kertaa meidät päästettiin yhteen hökkeleistä, mutta tämä oli ihan tiilestä tehty. Sisältä se oli todella siisti tiiliseinineen ja pyhimyksen kuvineen, todellinen loft-asunto. c-kasetitkin olivat siistissä järjestyksessä. ’Vessa’ oli pihan perällä verhon takana ja oli ilmeisesti vain todella syvä vuoreen kaivettu kuoppa. Ei siitä sen enempää. Kauneuden tarve ja taju säilyy ilmeisesti kovinkin köyhissä olosuhteissa. Perulaiset näyttävät pitävän kotinsa oikein siisteinä, vaikka yhteiset tilat muistuttavat kaatopaikkaa.
Järjestys
Lapsien ja nuorten toiminnassa oli järjestystä ja rakennetta. Tapasimme lasten kerhojen presidentin, varapresidentin, sihteerin ja rahastonhoitajan, jotka näyttivät meille pöytäkirjoja ja halusivat keskustella johtamisen haasteista. Kerhoissa opetettiin viestinnän haasteista ja lapset olivat liikuttavan rohkeita ja reippaita. Katsoivat silmiin, kuuntelivat ja kyselivät. Kerhoissa kiinnitetään paljon aikaa ja huomiota siihen, että lapset ymmärtävät oikeutensa ja osaavat pitää puoliaan.

Huomenna lennämme Cuscoon. kirjoittelen sieltä sitten lisää, jos henki kulkee. Kaupunki on 3400 metrin korkeudessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s