Muista kuolevaisuutesi

 

Memento mori (Muista kuolevaisuutesi) oli Rooman valtakunnassa lause, jota orja toisti triumfia viettävän sotapäällikön korvaan
Joskus tuntuu siltä, että asiat  menee putkeen: kaikki tuntuu onnistuvan. Mahdolliset epäonnistumiset ovat niin pieniä, että ne eivät haittaa suuremman päämäärän saavuttamista. Ihmiset antavat hyvää palautetta ja kaikilla tuntuu olevan mukavaa. Tilivuosi on voitollinen ja sitä juhlitaan yhdessä riehakkaasti. Uudet tavoitteet tuntuvat saavutettavilta ja elämä hymyilee. Menestys saattaa sokeuttaa ja turruttaa, yhtäkkiä et huomaakaan olla varuillasi ja herpaannut. Et enää tarkkaile mahdollisia sudenkuoppia ja alat uskoa omaan kaikkivoipaisuuteesi.
Jopa voittokulkueessa, pidä vierelläsi uskottu ystävä, joka muistuttaa elämän hauraudesta ja kuolevaisuudestasi. Tämän voi jopa sopia yhdessä esimerkiksi ystävien,  tiimin tai johtoryhmän kesken. Anna jollekin  tehtäväksi olla inhorealisti, mieluiten tietysti sellaiselle, jolle se on luontevaa 🙂 Inhorealisti muistuttaa sinua epäonnistumisen mahdollisuuksista ja uhkatekijöistä, vetää jalkasi maanpinnalle ja arvioi armottomasti uusien ideoiden toteutusmahdollisuuksia. Inhorealisti huomaa myös sinun heikot luonteenpiirteesi ja ei odota sinulta ihmeitä. Kuitenkin hän on positiivinen ja uskoo kykyysi oppia ja ottaa vastaan palautetta. Jos läheltäsi löytyy luontevasti tällainen ihminen, vaali ystävyyttänne, sillä se saattaa pelastaa sinut monelta ikävyydeltä ja nololta tilanteelta. Muista pitää lähelläsi myös niitä hulluja, jotka eivät aina muista, että olemme kuolevaisia, tai eivät ainakaan anna sen rajoittaa luovuutta. Ehkäpä tässäkin on kysymys tasapainosta, molempia tarvitaan. Säilytä siis toivo ja usko armoon ja ihmeisiin, mutta älä sokeudu ja tuudittaudu omahyväisyyteesi ja jatkuvaan hyvään onneesi.
Colin Powell piti mieleenpainuvan esityksen Global leadership Summitissa, Chicagossa, vuonna 2008. Hän kertoi aina pitäneensä huolen siitä, että lähipiiriin kuului sellaisia ihmisiä, jotka eivät pelänneet puhua hänelle suoraan epämiellyttäviäkään asioita. Mitä enemmän valtaa kertyy, sen enemmän ihmiset kertovat sinulle asioita, joita luulevat sinun haluavan kuulla. Mistä tunnistan, että olen saattanut tuudittautua omahyväisyyteeni? No siitä, että sinua ei olla haastettu kunnolla pitkään aikaan tai et ole joutunut käymään edes hyvähenkisiä debatteja. Patrick Lencioni kirjassaan ’Five dysfunctions of a team’ sanoo, että debattien puute johtaa keinotekoiseen harmoniaan. Keinotekoisen harmonian ilmapiirissä ei taas pääse kehittymään oikeaa sitoutumista.

2 ajatusta artikkelista “Muista kuolevaisuutesi

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s