Perun matka alkaa

Matka Liman alkoi perjantai-aamuna klo 5 Kontulan Porttikujalta.
Mukana seurueessamme on lisäkseni World Visionilta Anne , Anna ja Tommi. Anna-lehden toimittaja, Sanna ja kuvaaja , Sampo. Sekä tietenkin ’julkkiskummimme’ Paola Suhonen.
Lento Amsterdamiin meni mukavasi housuja kuivatellen, kaadoin nimittäin ihan ensi töikseni maitokahvit syliini, siten että housut, alkkarit ja paidan helma marinoituvat loppumatkan. Onneksi olin ennakoinut tätä pukeutumalla koko mustaan, kevyestä kankaasta tehtyyn asukokonaisuuteen . Damin kentällä pidimme hieman palaveria ja tutustuimme toisiimme alustavasti. Liman koneeseen boardatessa tulikin kiva ylläri: minä, Anne ja Paola saimme arvonylennyksen business-luokkaan! 13-tunnin lennolla sitä osaa todella arvostaa. Aterian yhteydessä tosin lentoemäntä kaatoi lasillisen raikasta vettä syliini, joten matkan teema liene selvä. Molemmilla lennoilla oli siis housut märkänä (mummojen kymppikerho?)
Mahtava ilmiö muuten tuo ansioton arvonnousu business-luokkaan. Ihmiset tulee istumaan korostetun tyyninä, mutta silmät loistaa voitonriemua ja koko keho näyttää sisäistä voitonmerkkiä. Varmaan lentoyhtiön kiitollisimmat asiakkaat, ne jotka ovat henkisesti varautuneet istumaan 13 tuntia jalat kippurassa ihokosketuksessa viereiseen matkustajaan saavatkin siemailla herkkuja noise controll-kuullokkeet päässä jalat ojosellaan vällyjen alla henkilökunnan parveillessa ympärillä hymyillen.
Taustaa matkan teemaan liittyen
World Vision toimii kohdemaissa lapsilähtöisesti, pitkäjänteisesti ja yhteisöllisesti. Tavoitteena pysyvä muutos siten, että kokoyhteisö kehittyy. Aluekehitysohjelmat kestävät yleensä 10-15 vuotta ja tuona aikana toteutetaan hankkeita, jotka parantavat lasten oikeuksia, koulutusmahdollisuuksia ja perheiden toimeentuloa. Muita teemoja on tasa-arvon edistäminen, lukutaito, terveys, ravinto, hyvän hallinnon edistäminen, nuorten elämänhallintataitojen tukeminen, yrittäjyyteen ja ammattikoulutukseen rohkaiseminen.

tällä matkalla tulemme vierailemaan kahdessa aluekehitysohjelmassa.
1) El Salvadorin (2006-2021) ohjelmaa toteutetaan yhteensä 25 alueella Liman slummeissa
ohjelma keskittyy lasten ja nuorten olojen parantamiseen ja oikeuksien edistämiseen ja mm terveystyöhön, jossa on saatu jo vähennettyä aliravitsemusta . Ohjelmassa on myös osallistuttu työhön, joka tähtää lasten pahoinpitelyn, seksuaalisen hyväksikäytön sekä perheväkivallan ehkäisemiseen
2) Mosoq Ayllun ohjelmaan Andeilla (2004-2019)
tätä toteutetaan 16 kylässä Pitumarcan ja Checacupen alueella Cuscon maakunnassa. ohjelmassa keskitytään mm lasten terveys, ravitsemus, koulutus, lasten oikeuksista tiedottaminen, opetuksen laadun parantaminen
uusien vaihtoehtoisten menetelmien käyttöä viljelyksissä ja karjanhoidossa, kotipuutarhojen kehittämistä, hedelmäpuiden istuttamista, alueenjätevesihuollon kohdentamista, hygieniavalistusta, käymälien rakentamista, koulujen kunnostamista ja varustamista, opettajien koulutusta, vanhemmille varhaiskasvatuksen opettamista, jne…
Lisäksi Cuscossa on muotiviikot, johon Paola osallistuu. Siellä on myös Finnpartnershipin järjestämä seminaari yrittäjille, jossa aion olla mukana. Ajatuksena on, että Paola suunnittelisi Peru-aiheisen neulemalliston, johon työllistettäisiin Perulaisia yrittäjänaisia raaka-aineiden tuottajina.
Cuscosta käsin vierailemme myös yhden päivän turistiosuudessa Macchu Picchulla, mutta näistä kaikista sitten lisää myöhemmin.
Niin ja mahtuu viikkoon vielä slummien lisäksi, suurlähettilään kokkareita, nuorten yrittäjien tapaamista, lasten kerhossa vierailua, käsityöläisnaisten tapaamista heidän kotonaan, vierailua kouluissa ja terveysasemalla, nuorten pienyrittäjien tapaamista… siinäpä odotettavaa!!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s