Ei haittaa. Se meni jo.

Jotain tämän tapaista sanoi Nelson Mandela 27 vankilavuoden jälkeen.

Robben Islandilla voi käydä katsomassa selliä, jossa Nelson vietti 18 vuotta. Pienen pieni kuutio, jossa ikkuna-aukko. Talvella se oli todella kylmä ja tuulinen, vesi satoi sisään, kesällä kuin pätsi. Nelsonilla oli shortsit ja lyhyt hihainen paita, koska hän oli musta. Muilla värillisillä oli pitkät lahkeet ja hihat. Muut saivat leipää Nelson ei. Nelsonilta vietiin kynät ja paperit ja kaikki yhteys ulkomaailmaan vuoden ajaksi, rangaistuksena peiton ja ’tyynyn’ väärästä viikkaamisesta. Viiteen vuoteen hän ei saanut lukea kirjoja rangaistuksena jostain yhtä mitättömästä rikkeestä. Epäoikeudenmukaisuutta ja vääryyttä, vapaudenriistoa ja halveksintaa.

Tämä kertoivat meille Robben Islandilla entiset vangit, jotka nyt toimivat oppaina saarella.

Nelsonin kannattajat janosivat oikeutta ja kostoa.

Nelson sanoi: Ei haittaa. Se meni jo.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s