Juosten kustu

 

Ylilaadun tekeminen väärissä kohdissa aiheuttaa sydämen tykytyksiä ja unettomia öitä. Koskaan ei pääse siihen tilanteeseen, jossa voisi sanoa itselleen: Nyt kaikki on täydellistä ja mikään asia elämässä ei ole enää rempallaan. Jo sillä samalla sekunnilla, kun aloittaa tämän lauseen sanomisen, huomaa, että jossain mättää. Taulu on vinossa, imurointi jäänyt ja joulun lahja- ja joulukorttilistat tekemättä. Saatika sitten projektisuunnitelma jouluaaton etenemisestä ruokineen ja ohjelmineen. Eikö lahjojenkin olisi kuitenkin hyvä olla itse tekemiä ja kuka sitä nyt ostaisi eineksiä joulupöytään? Joulunalusaikaan kertyy konsertteja, glögitilaisuuksi, pikkujouluja, työkuormaa, raportteja, viimeisiä sopimuksia ennen vuoden vaihdetta. Ymmärtänet jo yskän?

Ehkä homman juju onkin siinä, että täytyy oppia elämään epätäydellisyyden ja riittämättömyyden kanssa. Elämä on täynnä ristiriitaisuuksia ja valintoja, vaikka idyllejä tarjotaan naistenlehdissä malliksi oikeasta olemisesta ja elämisestä.

 

Pareton laki, tai 80/20 sääntö tarkoittaa, että 80% seurauksista johtuu 20% syistä. Olen kuullut sitä tulkittavan niin, että 80% riittää. Parempi tulkinta on se, että kannattaa keskittyä oleelliseen, siihen 20%:n, joka on oleellista. Imurointiesimerkki: 80% pölystä kertyy 20% paikoista. Jos imuroi säännöllisesi nämä paikat, voi koko huushollin imuroida vaikka vain kerran kuukaudessa ja silti homma ei leviä käsiin. Tämä siis toimii vain, jos saan mielelleni rauhan sen asian suhteen, että pölyä on edelleen salaisissa onkaloissa.

Asiat voi jakaa vaikka seuraavasti: (lainattu http://takkirauta.blogspot.fi/2007/09/pareton-laki.html)

* Aikaaviepä ja tärkeä: hoida heti, kun mahdollista
* Nopea ja tärkeä: hoida seuraavaksi
* Aikaaviepä ja tarpeeton: jätä tekemättä, tai jos tämä liittyy intohimoihin tai harrastuksiin, varaa tähän aikaa
* Nopea ja tarpeeton: hoida vasemmalla kädellä – juosten kustu

 

Töissä tätä on ’helpompi’ toteuttaa.

  1. Ymmärrä, mikä on tärkeää ja mikä vie sinua tavoitettasi kohden
  2. Keskity olennaiseen
  3. Käytä ajastasi vähintään 60% tämän tavoitteen eduksi
  4. Vältä ylilaatua vähemmän tarpeellisissa tehtävissä
  5. Lopeta kokonaan joidenkin asioiden tekeminen, ellei se ole hauskaa

 

Ylijäävän ajan voi sitten käyttää vaikka hyviin yöuniin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s